Коала або сумчастий ведмідь

Коала або сумчастий ведмідь(Phascolarctos cinereus) – єдиний вид сімейства коал, який мешкає на сході Австралії.

Коала – невеликий звір щільної статури, довжина тіла 60-82 см, вага від 5 до 16 кг Хвіст коалы дуже короткий, зовні непомітний, голова велика і широка, вуха великі, очі маленькі. Волосяний покрив коалы густий і м’який, на спині забарвлення змінюється від світло-сірої до темно-сірої, іноді рудувата або червоняста, черевце світліше.

Розміри і забарвлення коалы залежить від житла, так коалы штату Вікторія більший, у них густіше хутро темно-сірого кольору, часто з коричневим відтінком на спині. У тропічному і субтропічному Квинсленде коалы набагато дрібніше і світліше, хутро у них рідше і коротше.

Кінцівки коалы пристосовані до лазіння – великий і вказівний пальці передніх і задніх кінцівок протиставлені іншим, що дозволяє коале обхоплювати гілки дерев, на великому пальці задніх кінцівок кіготь відсутній. Кігті сильні і гострі, здатні витримувати вагу тварини. Коалы – одні з небагатьох не-приматов, що мають папілярний візерунок на подушечках пальців, відбитки пальців коалы невідмітні від відбитків пальця людини навіть під електронним мікроскопом.

Коалы зазвичай мовчазні і подають голос тільки в період розмноження або у разі небезпеки, переляканий або поранена коала кричить і “плаче”, як дитина.

Коалу називають сумчастим ведмедем тому що морда коалы трохи нагадує ведмедя, а розташування виводкової сумки і зубна формула зближують його з вомбатами, з якими він мабуть, мав загального предка.

Коалы населяють евкаліптові ліси і майже усе життя проводячи в кронах цих дерев. Вдень коала спить по 18-22 годин на добу, а вночі лазить по деревах, відшукуючи корм. Навіть якщо коала не спить, то зазвичай годинами сидить абсолютно нерухомо, обхопивши гілку або ствол дерева передніми лапами. На землю коала спускається тільки для переходу на нове дерево, до якого не може дострибати, а стрибають коалы з дерева на дерево на подив вправно і упевнено.

Повільність коалы пов’язана з особливостями його харчування. Він пристосувався живитися майже виключно втечами і листям евкаліпта, яке волокнисте і містять мало білку, зате містять багато фенольних і терпенових з’єднань, отруйних для більшості тварин. Крім того, молоді пагони, особливо ближче до осені, містять синільну кислоту. Завдяки їх отруйним властивостям харчова конкуренція з боку інших тварин у коалы надзвичайно мала – окрім нього листям евкаліпта живляться тільки кольцехвостый опосум і сумчаста летяга.

Щоб не отруїтися, коалы вибирають в їжу тільки ті види евкаліптів, які містять менше фенольних з’єднань, і віддають перевагу деревам, що ростуть на родючих грунтах(особливо уздовж берегів річок), в чиєму листі концентрація отрути нижча, ніж у евкаліптів, що ростуть на бідних, неродючих землях. Як наслідок, з 800 видів евкаліпта коалы живляться всього 120 видами. Вибирати відповідну їжу коалам, мабуть, допомагає розвинений нюх.

У неволі, де вибір у тварини зазвичай менше, воно здатне навіть отруїтися їжею в результаті кумулятивного ефекту.

Швидкість обміну речовин в організмі коалы майже в два рази менше, ніж у більшості ссавців(за винятком вомбатов і лінивців), – це допомагає йому компенсувати низьку поживність дієти. У день коале потрібно від 0,5 до 1,1 кг листя, яке він ретельно подрібнює і пережовує, накопичуючи масу, що вийшла, в защічних мішках.

Як і у усіх ссавців, що живляться волокнистими рослинними кормами, у коал в травному тракті є присутньою багата мікрофлора, у тому числі бактерії, що переводять неперетравлювану целюлозу в засвоювані з’єднання. Сліпа кишка, де йде процес переварювання, надзвичайно розвинена, досягаючи в довжину 2,4 м. Отруйні речовини, потрапляючи в кров, знешкоджуються в печінці.

“Коала” на мові племен Нового Південного Уельсу означає “не пити”, – усю необхідну вологу коала отримує з листя евкаліптів, а також з роси на листі. Воду вони п’ють тільки в періоди тривалих посух і під час хвороби. Щоб заповнити дефіцит мінеральних речовин в організмі, коалы час від часу поїдають землю.

Природного регулятора чисельності цих звірів в природі не існує – аборигенні хижаки на них не полюють; на коал нападають тільки дінго і здичавілі собаки. Зате коалы часто хворіють. Цистит, періостит черепа, кон’юнктивіт, синусит – їх звичайні захворювання; синусит часто призводить до запалення легенів, особливо холодної зими.

Самиці коал ведуть поодинокий спосіб життя і дотримуються своїх ділянок, які украй рідко покидають. У родючих областях ділянки окремих особин частенько перекривають один одного. Самці не територіальні, але ще менш товариські – при зустрічі, особливо в період розмноження, вони часто нападають один на одного, наносячи каліцтва.

Тільки в період розмноження, який триває з жовтня по лютий, коалы збираються групами, що складаються з дорослого самця і декількох самиць. В цей час самці часто труться грудьми об дерева, залишаючи пахучі мітки, і видають гучні закличні крики, іноді чутні за кілометр. Оскільки самців народжується менше, ніж самиць, навколо самців коал в шлюбний сезон збираються гареми з 2-5 самиць. Спаровування відбувається на дереві(необов’язково евкаліпті).

Вагітність триває 30-35 днів. У посліді всього одне дитинча, яке при народженні має довжину всього 15-18 мм і масу близько 5,5 г; зрідка двійнята. Дитинча залишається в сумці впродовж 6 місяців, живлячись молоком, а потім ще півроку “подорожує” на спині або на животі матері, вчепившись в її хутро.

У 30-тижневому віці він починає поїдати напіврідкі екскременти матері, що складаються зі своєрідної кашки з напівперевареного листя евкаліпта, – таким шляхом в травний тракт молодих коал потрапляють мікроорганізми, необхідні для травного процесу. Цю кашку мати виділяє приблизно впродовж місяця. У віці року дитинчата стають самостійними – молоді самиці у віці 12-18 місяців вирушають на пошуки ділянок, але самці часто залишаються з матерями до 2-3 років.

Розмножуються коалы разів в 1-2 роки. Статева зрілість у самиць настає в 2-3 роки, у самців – в 3-4 роки. В середньому коала живе 12-13 років, хоча відомі випадки, коли вони доживали до 20-річного віку.

До появи європейців головною причиною смертності коал були, посухи і пожежі. У XIX – XX повіках коала став об’єктом промислу із-за свого густого хутра. Тільки у 1924 році зі східних штатів було експортовано 2 млн. шкірок.

Довірливі до людей, ці “ведмедики” ставали легкою здобиччю для мисливців. Різке скорочення чисельності цього звіра змусило уряд Австралії спершу обмежити, а в 1927 році і заборонити полювання на коал, але тільки до 1953-1954 років їх популяція почала помалу відновлюватися. У Австралії створені коала-парки Лоун Пайн Коала під Брисбеном і Коуну Коала Парк під Пертом.

Коментування і розміщення посилань заборонене.

Коментарі зачінені.

Яндекс.Метрика
** ,